Sergiler

29.05.2019 - 08.12.2019

Istanbul Modern

exhibition-detail-slider-image exhibition-detail-slider-image

İstanbul Modern ve Ara Güler Müzesi iş birliği ile hazırlanan “İki Arşiv, Bir Seçki: Ara Güler’in İzinde İstanbul” adlı sergi İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde izleyici ile buluştu. İki kurumun koleksiyon ve arşivinden ortaya çıkan sergi, kentin 20. yüzyılın ortasından bugüne yaşadığı değişimi ve bu değişimin sonucu ortaya çıkan kolektif belleğin oluşumunda Ara Güler’in fotoğraflarının rolünü görünür kılmaya çalıştı.

Kentler, kolektif belleğin şekillendiği ve sürekli güncellendiği alanlardır. Bu güncellemenin sürekliliğini sağlamakta fotoğrafik kayıt önemli bir rol oynar. Dolayısıyla, bir kentin kimliğinin oluşumunda fotoğraf ortak belleği etkiler ve şekillendirir. Ara Güler’in fotoğrafları, İstanbul söz konusu olduğunda kente dair ortak imgelem ve anılarımızın inşasında önemli bir yere sahiptir. “İki Arşiv, Bir Seçki”, Ara Güler’in kendilerine tekrar tekrar bakmaya davet eden fotoğraflarını arşiv malzemeleriyle bir araya getirerek hem Ara Güler’in üretim pratiğini hem de zihnimizdeki İstanbul bilincinin yaratılmasındaki payını izleyiciye hatırlatmayı hedefledi.

Ara Güler’in farklı dönemlerde basılmış, her biri imzasını taşıyan çalışmalarını bir araya getiren sergi, İstanbul Modern fotoğraf koleksiyonu ve Ara Güler Müzesi envanterindeki karanlık oda baskılar, çeşitli obje ve efemeraya yer verdi. Sergi, kendini foto muhabiri olarak ve foto muhabirlerini de “tarihi makinesiyle yazanlar” olarak tanımlayan Ara Güler’in çalışmaları aracılığıyla fotoğrafçının öznelliği ile fotoğraf arasındaki ilişkiyi düşündürmeyi hedefledi.

İLGİLİ ÜRÜNLER